Ohş Dost Bunlar :

Cumartesi, Temmuz 17

The Truman Show - 1998


Aslında yaklaşık 2 hafta önce izlediğim bir film ancak etkisinden yeni yeni kurtulduğum için ancak yazabildim.



Yönetmen: Peter Weir
Senarist: Anndrew Nichol
Tür: Drama
Yıl: 1998
Başrol: Jim Carrey (Truman Burbank)  Laura Linney (Meryl Burbank)



Resmi Açıklama:

Truman Burbank, kartpostalları aratmayacak güzellikte bir adada yaşamaktadır. Bir işi, evi ve çok sevdiği karısı vardır. Ancak truman dışında herkes bunun bir oyun olduğunu bilir. Trumanın yaşamı gerçek sandığı bu stüdyolarda tam otuz yıldır, aralıksız olarak ve reklam vermeden bu yaşamı 24 saat boyunca canlı olarak televizyonda yayınlanmaktadır.

Trumanın annesi, babası ve eşi kısacası tüm ailesi de sahtedir. Çocuklugunda bile dış dünyanın olmadığı Truman'a ikna edilmeye çalışılmıştır. Okullarında kaşiflik gibi dış dünyanın görülmesine sebep olacak meslekleri özenmesine izin verilmemiştir. Bir gün sudan korkutulmaya çalıştırılmak için, kayıkta babasının denizin dibinde boğulma sahnesini yaratılmıştır.

Lise yıllarında karşılaştığı bir kıza aşık olmuştur, ama bütün oyuncular tarafından bu kızdan ayrılmasını istemiştir. Kızın sahte adı Lauren'dir ama kızın sahte babası tarafından söylenti Fiji adalrına kaçıp diziden alındığında gerçek adının Sylvia ve bütün bunların bir düzmece olduğunu anlatmıştır.

Truman bu ana kadar hiç şüphelenmemiştir, ta ki babasını caddeden geçen insanlar arasında görünceye kadar... Zaten sahte eşinin evlilik fotoğrafında bir yalan işareti yaptığını da gördüğünde tüm gerçekleri öğrenmeye başlamıştır. O zaman 30 yaşına girdiği bölümde dizinin yönetmenine direnmiş ve sonunda gerçek dünyaya ulaşmıştır.



Şimdi işin bencesine geçtik;



Abi filmin senaryosu ve yönetmenliği bence dünyadaki en harika filmlerden,Jim Carrey oyunculuğunu söylememe zaten gerek yok.

Hala etkisinden kurtulamadım gerçekten filmin…Hala sağa sola bakıyorum ulan kamera var mı?Spot varmı?Yağmur sadece bana mı yağıyo ulan?

Gibi obsesiflikler yaşıyorum.



Bir adamın elinden gerçek aşkını,bütün tutkularını almışlar…Bir kukla olarak büyümek,yaşamak ve bildiğin Tanrı’nın sadece bir yönetmen olması.Annenin bile sana anne rolü oynaması…

Abi cidden berbat bişey lan…



Moruk sen izledin mi filmi?

2 yorum:

  1. Hayatımın Anlamı adındaki kısa hikayemi yazarken bu filmden etkilenmiştim. Aynı etkiler bende de olmuşmuştu!

    YanıtlaSil
  2. Valla hacı etkilenmemek elde değil açıkçası...

    YanıtlaSil